_

Etusivu

Esittely

Chihuahuat

Pentuinfo

Pennut

Marsujen kasvatus

Kennel Syyspellon

Katja Karkkulainen
Espoo
0400 80 99 22
syyspellon(@)gmail.com
"Syyspellon Chihuahua - Pieni koira, Suuri sydän"

Pentuinfo

Pennuista ja suunnitteilla olevista pentueista saat lisätietoa parhaiten vuorotyöstäni johtuen aluksi sähköpostilla.
Toivoisin, että laittaisit mukaan pienen esittelyn itsestäsi/perheestäsi, onko sinulla aiempaa chihu/koirakokemusta ja minkälaista pentua etsit.
Muistathan laittaa koko nimesi ja yhteystietosi mukaan!


Olet sovitusti tervetullut tutustumaan emään, pentuihin ja niiden kasvuympäristöön. Näkemättä ostajaehdokkaita en varaa pentuja.

Pennut kasvavat kotioloissa perheen ja kaiken muun hälinän keskellä. Ne tottuvat ihmisten läheisyyteen ja erilaisiin ääniin pienestä pitäen. Jokainen pentumme on meille suuri aarre, siksi luovutamme pennun vain vastuulliseen ja rakastavaan kotiin.

Kaikki Syyspellon Kennelin pennut ovat luovutettaessa:

Kauppakirjana käytetään Suomen Kennelliiton virallista kauppasopimuspohjaa.

Tutustu chihuahua ry:n sivuilla rotumääritelmään, luonteeseen ja jalostukseen.

Oletko valmis koiran hankintaan? Alla hyvä teksti, joka luvalla kopioitu Juha Kareksen kotisivuilta.


Ennen pennun hankintaa


Koti valmiina henkisesti ja fyysisesti

Olet harkitsemassa pennun hankintaa. Mieti vielä kerran! Pennun hankinta merkitsee suurta vastuuta. Koira on uusi perheenjäsen. Olet uudesta perheenjäsenestä vastuussa parhaassa tapauksessa seuraavat 10 jopa 15 vuotta. Tapahtuipa elämässä mitä muutoksia tahansa sinun tulee tarjota koiralle koti, turva ja huolenpito.

Pentu valvottaa sinua ensimmäisinä öinään. Se voi olla hermoja koettelevaa aikaa. Sinun tulee sietää pentua ja sen oikkuja hermostumatta. Pentuaikana pentusi tekee tarpeitaan sisälle. Parasta on kääriä parhaat matot varastoon. Mikäli matot jätetään lattialle, varaudu niiden kastumiseen. Mitä kylmempi vuodenaika sen pidempi on yleensä sisäsiisteyden oppimisprosessi. Sisäsiisteyden oppimiseksi tarvitaan paljon omistajan aktiivisuutta. Pennun herätessä ja ruokailtua pitää pentu heti viedä ulos satoi tai paistoi.

Ulkoiluttaminen on kyettävä järjestämään asianmukaisesti niin pentuna kuin aikuisena. Nuorena on syytä järjestää paljon liikuntaa. Näin pentu keksii vähemmän kepposia kotona. Kepponen voi tarkoittaa usein myös huonekalujen ja lattialle jäävien tavaroiden tuhoamista. Muista siis etsiä lähiympäristöstäsi alue, jossa pentua voi ulkoiluttaa vapaasti ilman hihnaa. Muista varmistua, että paikka on turvallinen eikä lähellä ole liikkuvia autoja tms. Seuraavina tulevina vuosina koirasi tarvitsee ulkoilua olipa ilma ulkona minkälainen tahansa. Ulkona voi olla kuraa, kuivaa tai lunta. Kotisi ei enää ole pennun hankinnan jälkeen koskaan samanlainen, kuin ennen pennun hankintaa. Siivouksessa saat aimo annoksen lisätyötä.

Varmista ettei kotonasi ole vaarallisia paikkoja pennulle: sähköjohtoja, vaarallisia pudotuksia, myrkyllisiä huonekasveja, rotanmyrkkyä talon alla jne. Pennuille sattuu usein ikäviä vahinkoja, joskus jopa hengenvaarallisia onnettomuuksia. Turvallisuus on aina omistajan vastuulla! Pennulla ei ole vielä käsitystä vaaroista, korkeuseroista tai autoista.

Taloudellisesti koiran pito käy myös kukkarolle. koira syö säännöllisesti, vaatii rokotuksia, hoitoa ja niin edelleen. Koira saattaa sairastua tai joutua onnettomuuteen. Maksettavanasi voi olla satojen tai tuhansien eurojen lasku. Pennun hankintahinta on itse asiassa vain osa kuluja joita koirasta aiheutuu. mieti haluatko tuolla rahalla mieluummin loman kerran vuodessa vai koiran? Muista, että jatkossa lomia suunnitellessasi tarvitset aina koirallesi hoitopaikan.

Muista pohtia myös omistajan vastuuta. Koirasi voi sännätä tielle ja auto voi väistää suistuen ojaan. Voit olla vastuussa kymmenien tuhansien eurojen vahingosta. tarkista siis kotivakuutuksesi ja muista laajentaa sitä koskemaan koiran aiheuttamat mahdolliset vahingot. Kannattaa pohtia myös pennun vakuuttamista sairauksien varalle.

Terveyttä ei voi koskaan taata

Pennun eteen on tehty suunnattomasti töitä. Et todennäköisesti voi kuvitellakaan niitä uhrauksia, työtä, kustannuksia ja aikaa mitä pentusi eteen on menneiden vuosikymmenien aikana tehty. Pentusi on tarkan ja järjestelmällisen kasvatusohjelman ja jalostuksen tulos. Koiria on tuotu kaikkialta maapallolta rakentamaan mahdollisimman kestävää ja korkealuokkaista kasvatustyötä. Narttuja on astutettu myös maapallon eri alueilla. Uudet koirat ovat välttämättömyys elinkelpoisuuden säilyttämiseksi. Silti jokainen uusi koira on uusi riski. Uusi koira tuo mukanaan uusia geenejä, mutta myös tuntemattomia seikkoja.

Jokainen pentu omaa sukutaulun, joka koostuu kymmenistä koirista. Jokainen pentue on uusi yhdistelmä tuottaen uusia yksilöllisiä yksilöitä. Vaikka kaikki mahdollinen on tehty parhaan kyvyn ja taidon mukaan. Kaikkea voi sattua. Koskaan ei voida tietää tuleeko pennulle sairauksia vai ei! Tämä täytyy ymmärtää. EI ole olemassa kasvattajaa, joka voi taata pennun täydellisen terveyden. Jos oletat jotain tämän suuntaista, älä hanki elävää koiraa. Älä ainakaan hanki pentua täältä! Valitettavasti kaikki sairaudet ovat aina mahdollisia taustojen selvittelystä ja kriittisyydestä huolimatta.

Koiria kasvatettaessa on ajateltava monia seikkoja. On muistettava rodun tulevaisuus ja jatkuvasti pyrittävä pitämään huolta geneettisestä variaatiosta. Mitä korkeampi geneettinen variaatio sen enemmän yleensä sukutaulussa on myös tuntemattomampia koiria. Uudella tavalla yhdistetyt suvut voivat tuottaa joitakin aivan uudenlaisia ongelmia. Jokainen uusi yksilö tuo mukanaan kaikki sukunsa rasitteet haluttujen geeniensä lisäksi. Eli kasvatus on tältä osin mitä haastavinta ja vaikeinta työtä.

Onneksi olkoon

Mikäli edelleen uskot, että oikea pentu sinulle voi löytyä perheestämme, kannattaa jatkaa. Muistat vielä kuitenkin kerran miettiä päätöstäsi. Jos haluat vielä miettiä tai perääntyä hankkeessa, se on täysin mahdollista. Päätöksesi on hatun noston arvoinen. Jos päädyt koiran hankintaan - onnittelut valinnastasi. Olet tehnyt suuren päätöksen. Elämäsi ei koskaan ole ihan samaa uuden koiran hankkimisen jälkeen, hyvässä ja pahassa. On oleellisen tärkeää ,että tekemäsi päätös on täysin sinun! Edessäsi on haastavat, mutta antoisat vuodet koirasi kanssa.

Sitoutuminen ja ymmärtäminen

Olen perehtynyt koiran hankintaan ja olen valmis uuteen perheenjäseneen. Olen varautunut tarjoamaan koiralle rakastavan kodin seuraavaksi 10 tai jopa 15 vuodeksi. Tiedän, että koiran pitäminen on kallista ja vaatii taloudellisia uhrauksia. Pentu ja koira voi järsiä huonekaluja ja kotia: Se ei ole maailmanloppu vaan elämä. Mikäli kuitenkin joudun luopumaan koirasta vanhempana käännyn kasvattajan puoleen. Tarjolla ei ole euroja, vaan tärkeintä on löytää koiralle oikea ja rakastava uusi koti.

Olen tarkistanut vakuutukset ja ne ovat kunnossa. Koti on käyty läpi ja pennulle vaarallisia paikkoja ei ole. Pentu ei voi päästä karkaamaan tai auton alle normaali tilanteissa. Ulkoilu mahdollisuudet ja leikkipaikat on selvitetty.

Ymmärrän, että kasvattajan aika on rajallinen. Hän on tehnyt tärkeimmän osuutensa ennen luovutusta, nyt on minun vuoroni tehdä parhaani. Perehdyn pennun hoito-ohjeisiin perusteellisesti ja olen valmis antamaan aikaani sekä energiaani uuteen perheenjäseneen. Olen valmistautunut tarjoamaan ahkeran, rakastavan ja sitoutuneen kodin, joka tekee parhaansa. Lemmikkinäkin koira vaatii hoito ja huolenpitoa. Pidän turkin ja kynnet kunnossa. Tiedän ja ymmärrän edellisen vievän aikaa, mutta olen valmis hoitamaan koirani. Haluan olla ylpeä koirastani ja haluan sen olevan aina hyvässä kunnossa.

Koirat ovat elinvoimaisia ja luonteeltaan vahvoja. Nämä yrittävät kasvuvaiheessa varmasti etsiä rajoja. Pystyn perehtymään koiran koulutukseen riittävästi ja tiedän itsestäni löytyvän määrätietoisuutta sekä riittävää lujuutta tehtävään. Edessä on yksilöllinen voimakastahtoinen elävä koira oikkuineen ja pyrkimyksineen. Olen riittävän johdonmukainen ja terävä selvitäkseni reippaan voimakkaan koiran kanssa. Keksin koiralle myös aktiviteettejä ja tekemistä.

Koira voi sairastua. Ymmärrän, että täysin tervettä koiraa ei kukaan voi taata. Tiedän tämän tätä koiraa hankkiessani. Toivon saavani mahdollisimman reippaan, terveen ja rotutyypillisen koiran.

Uskon, että pärjään koiran kanssa ja haluan todellakin tätä koiraa.